פעם בשנה, למשך שלושה ימים, משנה מסעדה צפרה של השף אבי קונפורטי את פניה ומנציחה את זכרה של מסעדת צ'ימיצ'נגה שנסגרה בעקבות שרפה בקיץ 2007, לאחר 12 שנים של פעילות. השנה הלכתי להתנסות בחווית צ'ימיצ'נגה בפעם הראשונה, האוכל היה מיוחד וטעים מאוד ואפילו הייתה מנה אחת אלוהית, אז למה קשה לי לראות את עצמי חוזר גם בשנה הבאה?
צ'ימיצ'נגה הייתה מסעדת שף מקסיקנית, עולם קולינארי שכמעט לא קיים כלל בארץ ואולי בשל כך הרבה מנות של צ'ימיצ'נגה נחקקו בזכרונות של לקוחות המסעדה, שמאז הסגירה לא הצליחו למצוא טעמים ומנות שימלאו את החלל שהשאירה צ'ימיצ'נגה. צפרה לעומת זאת, היא מסעדת שף אסייאתית, שנפתחה חודשים ספורים לפניי שנסגרה צ'ימיצ'נגה. בצפרה תפריט רחב מאוד ובו שלל מנות ראשונות חמות וקרות, מבחר נאה של מנות נודל'ס, מנות קארי, דגים בשרים וכו'. כל המנות בצפרה מוקפדות, גם אם לא כולן בהכרח מוצלחות, אבל מלבד היותן מוקפדות, הן גם דיי יקרות. ארוחה בצפרה היא כלל לא עסק זול, בשונה מהמקובל במסעדות מהז'אנר הזה, וכשצפרה הופכת לצ'ימיצ'נגה, כל המאפיינים האלו נשמרים.
התפריט שמורכב לספיישל צ'ימיצ'נגה, לא משתנה יותר מידיי משנה לשנה והוא מורכב ממנות הדגל של המסעדה ז"ל. למעשה, ליד כל מנה בתפריט מצויינת הארה על השנה שבה הופיעה בתפריט או פרט אחר כלשהו, כמו מנה שהוגשה בארוחה לשגרירות ארה"ב בשנת 2000, או מנה שנבחרה להיות אחת מ-10 מנות הסביצ'ה הטובות בעולם על ידי מגזין כלשהו ב-1997. גם מבחינת האווירה עברה צפרה הסבה, כשהפסקול הרגיל ברקע הוחלף למוזיקה לטינית קצבית ו-3 נגנים חבושים בסומבררו ולבושים כמקסיקנים שמנגנים ושרים תוך שהם מסתובבים במסעדה.
צריך להודות על האמת, לעשות הסבה שכזאת למסעדה שלמה זה לא עניין של מה בכך – הטבחים צריכים לעבור הכשרות להכנת תפריט שונה לחלוטין וצוות המלצרים צריך לשנן את התפריט מאפס. ביחד עם זאת ועם כל הכבוד לאופן שבו המעבר הזה התבצע, לא בטוח שזה מצדיק תמחור של מרגריטה ב-77 שקלים, בקבוק בירה של קורונה ב-30 או גוואקמולה ב-50… איכשהו, נראה שהמחירים הגבוהים לא עושים רושם רב אצל הסועדים, שכבר 3 שבועות לפני שצ'ימיצ'נגה יצאה לדרך השנה, הספיקו להזמין כמעט את כל השולחנות.
אז הגעתי לאכול בערב הראשון, אחרי שהזמנתי מקום חודש מראש כדי להתנסות בארוחה שרבים אמרו לי שאין דומות לה בארץ. למחירים כבר הגעתי מוכן אחרי שביקשתי לקבל את התפריט במייל וגם הגעתי עם כמה המלצות מראש בנוגע למנות שכדאי להזמין. המסעדה הייתה מלאה לחלוטין, המטבח הפתוח היה הומה בטבחים שעבדו כמו בפס ייצור ומלצרים התרוצצו מכל עבר.
עבר קצת זמן עד שהמלצרית שלנו הגיעה אלינו, בנתיים אני והחברה הסתכלנו בתפריטים שקיבלנו ועל תפריט היינות, שפתאום המחירים בו נראו אטרקטיביים לעומת מחירי הבירה והמרגריטה המוגזמים לחלוטין – 160 שקל לבקבוק גוורצטרמינר זה לא עניין זול, אבל הכל יחסי בחיים… אז הזמנו אחד.
עד שהגיעה אלינו המלצרית, זללן – הכתב האורח בבלוג שהיה במקום עם משפחתו, בא להגיד שלום ועל הדרך המליץ על מנות שהוא ומשפחתו כבר אכלו. כשהמלצרית סוף כל סוף הגיעה כבר היינו סגורים לחלוטין בנוגע להזמנות שלנו. המלצרית הפגינה שליטה מוחלטת בתפריט ובמרכיבי המנות ונתנה את ההמלצות שלה, שבאופן כללי התאימו למנות שתכננו להזמין. המלצרית לקחה את ההזמנה שלנו, שאליה הוספנו גם נאצ'וס שהיה מתומחר בצורה הוגנת למדיי של 8 שקלים לאדם.
כעבור זמן מה המנות התחילו להגיע, ראשונה בהן הייתה מנת סביצ'ה לוקוס טרי המפורסם שלנו – עגבניות דבש, ליים פרואני וצ'יפוטלה סגול. מנה יפהפיה של 4 חתיכות עבות של לוקוס נא, שהתבשל קצת בחומץ הליים באופן מדוייק, שנתן ללוקוס מרקם בשרני וטעם מענג שהתחבר נהדר עם זרעי העגבניה והשמן הצבעוני והרענן. מנה מאוזנת וטעימה מאוד, שאפילו החברה הודתה שהיא טעימה, למרות שהיא לא מאוהבי הסביצ'ה.
פלאנצ'ה בלק טייגר שרימפס – פנקייק תירס ובצל ירוק בויניגרט צ'ילי מוריטה, הייתה השנייה שטעמנו ומבחינתו גם הטובה ביותר מבין הראשונות. 4 שרימפס שבושלו ברוטב צ'ילי בעל צבע אדום עמוק וטעם מעושן ועמוק עוד יותר, עם פאנץ' של חריפות שהלך והתעצם מביס לביס. כל שרימפ הונח על מצע ירקרק של "פנקייק" תירס ובצל ירוק, שהיה בעל מרקם נעים והתחבר מצויין לשרימפס תוך כדי שהוא מוסיף טעם מתקתק ועדין.
קצת אחרי שתי המנות האלו, אך לפני שהספקנו לסיים אותן, הגיעה המנה הראשונה הנוספת שהזמנו (בחרנו ללכת על 3 ראשונות ועיקרית אחת לאור התמחור הגבוה), קסדיית גבינות/בייקון עבודת יד – סלסת בצלים ורודים וצ'ילי הבנרו. שניתן היה לקחת אותה גם ללא הבייקון ב-2 שקלים פחות, אבל למה שנעשה דבר כזה לעצמנו? הקסדייה הגיעה מחולקת ל-4 רבעים (מספר טופולוגי בארוחה הזו…) כשמעליה שתי וערב של שמנת חמוצה, עם עירית קצוצה ופרח ורוד של סלסת בצלים. המנה לא המשיכה את הקו הטוב והמעניין של האוכל עד כה והייתה מעט יבשה ומשעממת. סלסלת הבצלים לא הצליחה להרים את המנה וההבנרו המובטח לא הורגש וחבל, כי הדבר היחידי שהציל את המנה והוסיף לה עניין היה כשחיברנו אליה את רוטב השרימפס. אולי תגידו שאי אפשר לצפות ממנה שכזו להיות מעניינת, אבל ב"ויקי כריסטינה" וב"טאפאס בשוק" כבר הוכיחו שטוסט עם גבינות ובייקון יכול להיות מעדן.
בשלב הזה, כשכבר עמדנו לסיים את הראשונות, תהינו מה קרה לנאצ'וס שהזמנו בתחילת הארוחה, ניסיונות להשיג את המלצרית שלנו, או מלצר אחר כלשהו לא צלחו במשך מספר דקות עד שלבסוף המלצרית שלנו הבחינה בנו והערנו את תשומת ליבה. היא התנצלה במהירות על הטעות ותוך זמן קצר נחתה לפנינו סלסלת נ'צאוס (קנויים, אך טובים) ובמרכזה סלסלת עגבניות חריפה וטובה. נשנוש חביב בזמן שחיכינו למנה העיקרית שהזמנו והתחילו להכין ברגע שגמרנו את הראשונות.
לומו דה פוארקו, הייתה שם המנה שבמרכזה פילה לבן שאיתו הגיעו: מאנייטה שעועית שחורה, קרם צ'ילי אמרילו וגרעיני תירס קלוי. לומו דה פוארקו… אירוני כמה שמנה של חזיר יכולה להיות כל-כך אלוהית. נתח מפתיע בגודלו (לטובה) של פילה לבן הונח מעל מחית שעועית שחורה שהייתה לאי בתוך קרם צהוב ומתקתק משובץ בגרעיני תירס קלויים ובשלל עשבים. הפילה היה עשוי בדיוק רב, הושחם מבחוץ ולא היה יבש מבפנים. פילה הוא הנתח האהוב עליי בחזיר (פחות בבקר..), אבל מנת פילה לבן כל-כך טובה ומיוחדת לא אכלתי בחיי, עם רוטב שהתחבר בצורה נפלאה והעשיר את הטעם המצויין של הבשר ומחית שעועית שחורה שהוסיפה עוד מימד טעמים נהדר. לומו דה פוארקו. אם קורה מצב שאחליט ללכת שוב לצ'ימיצ'נגה למרות המחיר המופקע, שלוש המילים האלו הן הסיבה היחידה לכך.
השעתיים שהוקצבו לנו עמדו להסתיים (אם חשבתם שארוחה כל כך יקרה תהיה שונה מהבחינה הזו, טעות בידכם) והמלצרית האיצה בנו לבחור קינוח. החלטנו לאחר התלבטות ללכת על שוקולד איברה נוזלי סוכר הבנרו וגלידת תבלינים. שהיה בעצם פונדנט שוקולד קטן ודיי בנאלי, לצד גלידת תבלינים קטנה עוד יותר, עם טעמי אניס יותר מידיי אגרסיביים של טרגון וטוויל שוקולד אנמי. כמו שניתן להבין, לא מדובר בקינוח מוצלח וחבל שלא הלכנו על אפשרות אחרת שככל הנראה הייתה נותנת סיום יותר ראוי לארוחה הטובה שקדמה לקינוח שבחרנו.
חשבון:
גוורצטרמינר, פפנהיים 2011: 160 שקלים
נאצ'וס עם סלסלת עגבניות * 2 סועדים: 16 שקלים
סביצ'ה לוקוס: 88 שקלים
בלק טייגר שרימפס: 77 שקלים
קסדיית גבינות ובייקון: 57 שקלים
לומו דה פוארקו: 148 שקלים
שוקולד איברה נוזלי: 46 שקלים
סה"כ: 592 שקלים
לסיכום:
הארוחה בגרסאת הצ'ימיצ'נגה של צפרה הייתה מיוחדת, האווירה הייתה שמחה והאוכל היה ברובו טעים במיוחד. אבל כמו בצפרה של היומיום, למרות שהאוכל טעים מאוד, המחיר גבוה מאוד ולא מוצדק והשירות קצת סובל מחוסר זמינות. צריך מידה של חוצפה (וכנראה שלאבי קונפורטי לא חסר ממנה) כדי לתמחר מנת פאיטס עוף ב-115 שקלים ואת כל שאר המנות העיקריות באיזור ה-150 וצפונה, אבל שנה אחרי שנה זה מצליח בצ'ימיצ'נגה ובמהלך השנה, בתמחור קצת אחר אך עדיין יקר, זה מצליח בצפרה. יש אנשים שיטענו שזה בגלל עבודת יח"צ יוצאת מן הכלל, יש שיגידו שזה בגלל שהשף הוא גאון שיווקי, אבל אפשרות סבירה נוספת היא פשוט שבצפרה (וצ'ימיצ'נגה) עושים אוכל שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר. בשיעור יזמות עסקית אמרו לי שכשאתה היחידי שמציע מוצר מסויים שיש אליו ביקוש, אתה יכול לתת לו איזה מחיר שאתה רוצה. לאוכל של צ'ימיצ'נגה (ובמידה מסויימת גם לזה של צפרה) אין אלטרנטיבה בארץ ועל זה כנראה משחק אבי קונפורטי… השאלה היא אם אני אהיה מוכן לשחק איתו את המשחק הזה שוב בעתיד – וכל עוד המחיר ימשיך להיות כל כך גבוה (ולעלות משנה לשנה), אני כנראה אתאפק.
צפרה, יגאל אלון 96, תל אביב.
טלפון: 03-6240044
שעות פעילות:
א' – ש': 12:00 – 24:00
(צפרה הופכת לצ'ימיצ'נגה למשך מספר ימים במהלך חודש פברואר בכל שנה)
אתר המסעדה: www.zepra.co.il
תודה על הפוסט היפה!
לעשות טאסק סוויטצ'ינג למסעדה עולה הרבה כסף, זה לאמן את כל המלצרים והשפים שבמטבח על משהו שונה מהרגיל וכל זאת בו בזמן שמפעילים את מסעדת צפרה. חוץ מזה גם קיים ביקוש גדול. אני לא מכיר את ספריי ניהול החשבונות של המסעדה, אבל אני לא חושב שהיא ממש מרוויחה משהו מלהפעיל את צ'ימיצ'מנגה לשלשה ימים בלבד, חוץ מתחושת סיפוק.
זכורה לי הארוחה בצי'מיצ'נגה בשנה שעברה. השנה לא חזרתי. הסיבה היא שלא התרגשתי במיוחד מהאוכל הפשוט. אילו הייתי אוכל בצ'ימיצ'נגה המקורית, אולי לא הייתי חוזר בכלל גם שנה שעברה.
זכורה לי הקאסדייה הזאת שאכלת, המתומחרת גבוה ולא מספקת את התענוג המתבקש ממחיר כזה. לא כי היא לא טובה, אלא כי זאת פשוט מנה פשוטה מדי.
ברור למה הסביצ'ה היתה טובה. קונפורטי הוא אלוף הארץ בכל מה שקשור לטיפול בדגים נאים. הסביצ'ות (נקרא סשימי בתפריט האסייאתי) בצפרה הן תענוג נדיר.
האם היתה מוסיקה חיה בערב בו הייתם? מכר ספר לנו שהוא מנגן שם מוסיק הדרום אמריקאית. המחירים אכן גבוהים מאד וזו הסיבה שלא בקרנו שם השנה. ממהמסעדה שנשרפה הכי זכורה לי מנת חזה עוף בטקילה -כל כך עסיסי כל כך לא עוף. המנה לא זוכה לשחזור בארוחות לזכר.
כמו שתמיד אמרתי! הכי טובים שיש! נדיר ליפול בצפרה וכמובן בצימצאנגה =] נכון שמתומחר יקר אבל שווה את זה במיוחד בהתחשב שאין חלופות!
כך בדיוק תאר בני את החוויות מהאירוע.
תענוג לסעוד איתך !
תמיד כייף לקבל ממך פידבקים, ארווין.
אולי כדאי שאני אפגש עם הבן שלך לארוחה מתישהו 🙂
מעולם לא אכלתי בצ'ימיצ'נגה, והאוכל נשמע מאוד מעניין ומסקרן, אבל בכל שנה המחירים מרתיעים אותו מחדש.
77 ש"ח עבור 4 שרימפס?
88 ש"ח עבור 4 פרוסות לוקוס, טעימות ככל שיהיו?
מצטער, אבל לי זה נראה ונשמע מטורף, ועם כל הכבוד שיש לי לקונפורטי וליכולות שלו, יש גבול לכל תעלול 🙂
מאותה הסיבה אני גם מסרב לאכול בצפרה, למרות חיבתי העצומה לאוכל אסייתי.
בכל זאת, היה כיף לקרוא את הדיווח ולשמוע שנהנתם.
אני מסכים איתך, בגלל זה כנראה שלא אחזור לצ'ימיצ'נגה.
גם מבחינתי צפרה היא לא אופציה מועדפת לארוחת ערב, אני מוצא שבבית תאילנדי אני נהנה לא פחות במחיר הרבה יותר נמוך 🙂
היה נחמד לפגוש אותך היום.
היה נחמד בהחלט 🙂
"בשיעור יזמות עסקית אמרו לי שכשאתה היחידי שמציע מוצר מסויים שיש אליו ביקוש, אתה יכול לתת לו איזה מחיר שאתה רוצה."
זה נכון, אבל יותר נכון שמבחינה שיווקית אתה תצליח יותר אם תדע לתמחר כך שיותר לקוחות ירכשו המוצר וכך בעצם תרוויח יותר.
כל כך מסכים איתך, לא מצדיק המחיר.
אבל כבר אמרו חז"ל : פריירים לא מתים!
לפחות אכלת את הפילה חזיר הטוב מעודך… יש לי עבור מה להתאמץ עכשיו!
שהושקעו בה, עם הכרה בינלאומית, עם קליבר כמו
קונפורטי (צפרה, מוזס, זוזוברה ) ולהשוות עם
מקום כמו הבית התאילנדי שהוא מוצלח ככול שהיה
עדיין הוא נחות כמעט בכל פרמטר מצפרה.
אם צפרה משדרת חו״ל, עיצוב, אוכל באיכות
על שמרגישים, מוצרי גלם אקזוטיים כמו צ׳יליאן
סיבס, בלק קוד פרא, בר ים חכות, ואגיו ועשרות
תבלינים, פירות, עלים וירקות..
לעומת זאת, בית תיאלנדי מוצלח תודות למחירו הנמוך-
מוצרי הגלם נחותים, המטבח לא ממש סנטרי, ריח שתן חתולים
חזק במרפסת המכוסה קש, צלחות עם צ׳יפים וכדומה.
אז איך ומה בדיוק ההשוואה?
ההשוואה היא תמורה לכסף.
גם העוף שהוא מביא הוא אקזוטי? למה הוא לוקח עליו 115 שקל?
פעמיים במרפסת המכוסה קש של בית תאילנדי לא הורגש שום ריח של שתן חתולים, וגם אם חומרי הגלם של בית תאילנדי הם נחותים יותר (נניח וזה נכון..), הם עדיין מצליחים לספק אוכל מצויין.
ואם כבר דיברנו על אוכל אקזוטי, בבית תאילנדי משתמשים בחומרי גלם תאילנדים שמגדלים במיוחד עבור המסעדה, המחיר שלהם עדיין שפוי הרבה יותר.
התכוונת – לא 'הייתה' תחרות. תל אביב מתמלאת בעוד ועוד מקומות מעולים לאוכל אסייתי. או בקיצור, רוץ להאנוי. מנות גאוניות בחצי מחיר ולמטה מכך מצפרה.
מבחינתי אבי קונפורטי קצת שרלטן.
קצת קשה להשוות בין האנוי לצפרה. אבל האנוי בהחלט מסומנת כמקום שאני מעוניין לבקר בו.
ההתייחסות העיקרית ל"אין תחרות" הייתה בהקשר של צ'ימיצ'נגה, של אוכל שף בסגנון מקסיקני, אבל גם לצפרה עצמה אין הרבה מתחרות מבחינת מסעדות שף אסייאתיות, טאיזו החדשה בהחלט מספקת את הסחורה ומבחינתי היא עדיפה על צפרה גם מבחינת תמורה למחיר וגם מבחינת תפריט מעניין יותר.
ביקורת מדויקת. האוכל אכן ייחודי וטעים אבל המחירים בהחלט מוגזמים וחצופים. עם כל הכבוד יש המון מסעדות טובות בארץ שמציעות אוכל מיוחד ומעניין בטעמיו מבלי לחשוב שאתה יזם עסקי שמרוויח מלנצל את יכולותיו השיווקיות על גבינו.
הייתה היום מסיבת פרידה למסעדות אבי קונפורטי…. ואני מקווה שאנשים יתחילו לדבר ברגליים (תשכרו מה עשינו עם הקוטג') ולהוכיח לו שחוץ מיזמות עסקית מגיע ללקוחות קצת יותר.
אגב, השירות היה באותו הרוח של יזמות עסקית-תאכלו, תשלמו ותלכו מהר. חיוך?! תשלמו אז אולי,,,,
האם היתה מוסיקה חיה בערב בו הייתם? מכר ספר לנו שהוא מנגן שם מוסיק הדרום אמריקאית. המחירים אכן גבוהים מאד וזו הסיבה שלא בקרנו שם השנה. ממהמסעדה שנשרפה הכי זכורה לי מנת חזה עוף בטקילה -כל כך עסיסי כל כך לא עוף. המנה לא זוכה לשחזור בארוחות לזכר.